”TÄMÄ TULI NIIN YLLÄTTÄEN!”

Pitäisikö parisuhde resetoida?
”Haluan eron!” Tämä ilmoitus näyttää tulevan usein yllätyksenä toiselle kumppanille. Onko kuitenkaan kyseessä yllätys vai onko niin, että merkkejä ei ole huomattu.

Keskusteluissa näyttää usein paljastuvan, että jo pitempään on ollut jonkinlaisia viitteitä. Esimerkiksi koti on ollut tyhjä, toinen kumppaneista on joutunut viettämään paljon aikaa yksin. Molemmat tai toinen kumppaneista on käyttänyt paljon aikaa töihin. Aikaa on mennyt mahdollisesti myös omiin harrastuksiin, lasten harrastuksiin. Arjessa on saattanut vilahtaa havaintoja pitkistä pleikkari sessioista tai paljosta ajankäytöstä sosiaalisessa mediassa. Ajan saatossa on saattanut tapahtua myös kumppaneiden aivan luonnollista kasvamista, muuttumista, joka on jäänyt kenties huomaamatta.

Mutkat suoriksi vetäen voisi sanoa, että yhteys on kadonnut, kun vuosiin ei ole puhuttu, tehty yhdessä. Parin suhde on muuttunut ohueksi, kun toinen on ohitettu yhteisissä päätöksissä, arvostuksen tilalle on jäänyt loukkaus. ”Haluan eron” lausahdus saatetaan ottaa silloin esille. Mihin on jäänyt suhde?

Pienellä voi päästä eteenpäin jos haluaa, jaksaa ja on mahdollista yrittää. Tehdään itse ja toinen näkyväksi! Pyritään käyttämään arjessa olevia tilanteita ja aikaa niin, ettei toinen katoa tai tule vieraaksi vaan omana ittenään näkyväksi ja olevaksi. On mahdollisuus siirtyä ”kiireellisen arjen uhriutumisesta” meidän parisuhteen vastuun ottamiseen: jaetaan, yhdessä, vastavuoroisesti.

Kolme parisuhteen prinsiippiä auttaa. 1. Huolehdi yhteydestä, jaksa YRITTÄÄ. 2. Muista puhua, kysellä kuulumisia – ole kohtelias! 3. Yllätä!

Lisäksi yksi BONUS keino mennä eteenpäin on parisuhteen RESETointi. Laittaa suhde alkutilaan ja lähteä luomaan se uudestaan, tyhjältä pöydältä. Ja kiinnittää erityisesti huomiota siihen, että kummankin toiveet ja tarpeet huomioidaan. Niiden pohjalta luodaan uusi, päivitetty, tässä hetkessä, ei menneisyydessä elävä, meidän parisuhde.

Tuomo Kinnunen, Perheneuvoja Oulu, psykoterapeutti, työnohjaaja, pappi