”Rakasta minua eniten, kun ansaitsen sen vähiten.”

Parisuhde tarvitsee eniten panostamista juuri silloin, kun siihen olisi vähiten omaa halua, aikaa tai paukkuja. Juuri silloin, kun kumpikaan ei ole rakastettavimmillaan. Parasta toki olisi, jos parisuhteen hoitamiseen olisi luotu hyvä pohja jo aiemmin, siellä ”myötämäessä”. Tällöin eväitä järkevään toimintaan vastamäen tunnemylläköissä löytyisi paremmin. Parisuhdetapahtumat ja avioliittoleirit antavat näitä eväitä.

Mitkä ovat parisuhteen erityisiä riskinpaikkoja? Minun kokemukseni mukaan niitä ovat remontti tai talonrakennus, toimeentulo-, työ- tai opiskelustressi, pikkulapsivaihe ja muutokset perhedynamiikassa sekä sairaudet tai erityislapsi perheessä. Meillä pikkulapsivaihe elämästä on jo takana, mutta muut näistä riskinpaikoista ovat tuttuja ihan lähiajoiltakin. Tällaisissa raskaissa ja hektisissä elämäntilanteissa parisuhteen vaalimista ei saa unohtaa tai herkästi käy niin, että puolisot ajautuvat erilleen. Parisuhteeseen panostaminen ei tarkoita sitä, että siihen pitäisi käyttää tuntikausia aikaa ja tehdä suuria valmisteluja ja tekoja.

Parisuhteeseen panostaminen tarkoittaa hyvin yksinkertaista asiaa: tiedostamista. Se tarkoittaa sen asenteen ottamista, että puolisoni on tärkeä. Ettei päällimmäinen ajatus mielessäni ole vain ”tee, tee, huolehdi, huolehdi” tai mikä tahansa muu ajatus. Vaan ajattelen kumppania arjen touhujen tai huolien keskelläkin ja vieläpä rakkaudellisesti. Asenne heijastuu kaikkeen. Se näkyy tai kuuluu äänensävyssä, toisen huomioimisena hetkessä ja läsnäolevissa kohtaamisissa.

Parisuhteelle kannattaa rakentaa hyvää pohjaa jo ennen edellä kuvattuja riskinpaikkoja ja huoltaa parisuhdetta säännöllisesti. Onnistuuko se teiltä arjessa? Hienoa, jos onnistuu! Me olemme tarvinneet kunnolla arjesta irrottautumista, keskittymistä tärkeiden parisuhdetaitojen opetteluun. Pelkkä tieto ja hyvä tahto ei riitä: on oltava keinoja eli työkaluja. Lisäksi on jaksettava harjoitella. Taitojen harjaantumisen myötä arjessa on enemmän tilaa rakkaudelle ja läheisyydelle, riidat ovat rakentavia ja johtavat syvempään yhteyteen.

Tällaisia keinoja olemme oppineet:

1. Papukaijakuuntelu. Papukaijakuuntelussa ajatus on, että puoliso tulee aidosti kuulluksi. Siinä kuunnellaan toisen asia loppuun asti – pienissä pätkissä ja omin sanoin toistaen. Tämä vahvistaa, että olen kuullut puolisoni asian ja samalla varmistuu, ymmärsinkö viestin oikein. Papukaijakuuntelussa ei puhuta mitään omaa kommenttia väliin – sen aika tulee myöhemmin, samalla menetelmällä. Papukaijakuuntelu voi kuulostaa hölmöltä ja ensimmäiset kerrat tuntuivatkin siltä. Mutta se on erittäin toimiva ja hyvä menetelmä ja on meillä käytössä tarpeen mukaan.

2. Minäviestintä. Minäviestintä on rakentavaa puhetta: harjoiteltu taito kertoa vain omista tunteistaan ja havainnoistaan. Se on hyvä myös omien tarpeiden sanoittamisessa. Minäviestitty puhe ei ole syyttävää, eikä se sisällä ”sinäviestintää”. Se on meillä käytössä koko ajan, vaikka puhe joskus edelleen lipsahtaa sinäviestinnäksi.

3. Aikalisä ja asiaan paluun ajankohta -sopimus. Me ihmiset olemme erilaisia ja meidän tarpeemme ovat erilaisia eri tilanteissa. Osa tarpeistamme tai lukoistamme juontuu jo omasta lapsuudesta tai aiemmista kokemuksista. Aikalisäsopimuksella otamme tunteita herättävään asiaan tarvittaessa paussin. Silloin toinen saa rauhassa tuumata ja viilentää tunteitaan, kun toinen ei taas tule ”jätetyksi” asian kanssa yksin. Aikalisään kuuluu sopimus, milloin aiheeseen palataan. Aikalisää vaativassa tilanteessa on siis jo kyseessä riita. Sen ajatus onkin, että riitatilanne pysyisi rakentavana. Aikalisä on meillä hätävarakeino ja käytössä harvoin.

4. Teelle Eedeniin. Tämä meillä oli käytössä varsinkin pikkulapsivaiheessa, kun kotona ei aina oikein päässyt rauhalliseen moodiin kertoa syvimpiä tunteitaan ja tarpeitaan puolisolleen. Joskus myös keskusteltava asia saattoi olla niin tunteita nostattava, kasvatukseen, arvoihin, kotitöihin tai talouteen liittyvä, että sen käsittely vaati pitkän rauhallisen hetken. Kahvilassa ei viitsi korottaa ääntään, joten se on hyvä paikka vaikeiden asioiden käsittelyyn. Pikkulapsiperheellisenä kahvilareissu kaksin puolison kanssa vaatii tosin lastenhoidon järjestämisen. Kahvilassa hyödynnetään kohtia 1. ja 2. ja siinä on mahdollisuus saada romanttiset treffit kaupan päälle. Tämä ei ole tässä muodossaan enää käytössä meillä, mutta oli aikanaan tarpeellinen.

5. Pallo on mulla -seksisopimus. Haluttaako vai haluaisinko vasta haluta? Parisuhteessa vääjäämättä toinen tahtoo enemmän kuin toinen, tilanne ei koskaan ole täysin tasan. Silloin voi ottaa kopin, seksipallosta – ilman painetta. Kopin ottaneen tulee miettiä, haluttaisiko tai miksi ei haluta? Kyllä, meillä joskus pallotellaan. Pallo on mulla -sopimus herättää positiivisesti aiheeseen, jos ei ole aktiivinen olo muuten.

6. Kirje. Kirje on meillä harvemmin käytetty, mutta toimiva keino. Varsinkin oikein rakkauskirjeet – ne lämmittävät sydäntä pitkään. Kirjeeseen voi sujauttaa sanoja, jotka jäävät usein sanomatta siellä arjen tiimellyksessä. Mitä toinen merkitsee minulle? Mitä arvostan hänessä?

7. Kenen ongelma? Tässä pysähdytään akuutin asian äärelle, kenen ongelma on kyseessä oikeasti. Onko kyseessä ehkä puolisoni työhuoli, täyttymätön parisuhdetarve tai jokin asia, johon meillä kummallakaan ei ole vaikutusvaltaa.

Nämä ideat ja opit on saatu eri tapahtumista, parisuhdekursseilta ja avioliittoleireiltä. Tapahtumat ovat olleet laadukkaita – kaikista on saanut jotain eväitä omaan parisuhteen hyvinvointiin ja konkreettisia menetelmiä arkeen. Niistä on saatu myös oivalluksia ja uusia näkökulmia. Esimerkkinä tulee mieleen luento Karjasillan kirkolla, jossa seksuaaliterapeutti räväytti, että parisuhteen tarkoitus on ajautua ristiriitaan: se on väistämätöntä. Välillä toki on tullut vastaan asioita, joita ei itse allekirjoita. Aina on silti hyvä arvioida, mikä uusi idea tai ajatus voisi toimia meillä. Parisuhdekursseilla on tullut lukuisia oivalluksia, itsetuntemus on lisääntynyt ja on oppinut tuntemaan paremmin kumppaniaan.

Olen realistinen, tapahtumat eivät itsessään tee kenenkään avioelämästä auvoista. Ne kuitenkin antavat keinoja punnita vaihtoehtoja sekä tukea tasapuoliseen ja arvostavaan yhteiseloon. Tapahtumissa voi esimerkiksi oppia mikä on minulle luovuttamatonta, entä kumppanilleni? Siitä alkaa joustavuus: missä molemmat voivat joustaa? Joustaen kuitenkin tasapuolisesti niin, ettei toinen jousta liikaa ja toinen vain vähän. Realiteettien hyväksyminen, arviointi ja koko elämän kokonaisuuden plussat ja miinukset voivat nousta esiin parisuhdetapahtumissa.

Vielä viimeiseksi, kuulen monesti kysyttävän, miten saan kumppanini lähtemään parisuhdetapahtumaan? Vastausta siihen ei suoraan minulta löydy, mutta vääränlainen painostaminen ei kuitenkaan ole hyväksi. Muiden kokemukset ja suositukset voivat auttaa. Tapahtumiin liittyen voi muistaa, että niissä kaikki on vapaaehtoista ja ketään ei pakoteta tapahtumissa mihinkään.

Minä sain vietyä mieheni ensimmäiseen viikonlopun mittaiseen avioliittoleiriin pitkän lämmittelyn jälkeen. Leiri oli niin hyvä kokemus, että sen jälkeen on tilanne ollut jopa toisinpäin, että minua on viety ja innolla ollaan oltu lähdössä yhdessä. Ehkä avioliittotapahtuma oli paikka, jossa sai vihdoin vaimoltaan tilaa (harjoiteltiin kuuntelemaan ja pysymään hiljaa), miehistä vertaistukea ja tiedostusta erilaisista rakkauden kielistä ja tarpeista. Etteivät ne enää tulisi erottaviksi tekijöiksi vaan yhdistäväksi. Opitun myötä tietää jo vähän paremmin, miten toinen toimii. Sen myötä on saanut käyttöohjeet meidän rakkauteen.

Kirjoittaja: Pirita Satomaa, vaimo, äiti ja opiskelija. Diakoniatyön harjoittelussa Oulun seurakuntayhtymässä syksyllä 2019.

PS. Jos kiinnostuit parisuhteen hoitamisesta, tapahtumia ja kursseja löytyy Oulusta ja ympäri Suomen. Löydät tietoa hakemalla netistä esimerkiksi hakusanalla “parisuhdekurssi” tai ”parisuhdeleiri”. Voit etsiä tapahtumia Oulun seurakuntien tapahtumakalenterista hakusanalla ”parisuhde” ja niitä esitellään myös täällä Romuromantiikkaa sivulla.

PPS. Lukemista kaipaaville suosittelen lämpimästi Tiian blogia www.onnellinenavioliitto.com, hän myös auttoi minua tämän tekstin sujuvoittamisessa.

PPPS. Jos kaipaat miehen kokemusta aiheesta, tässä yksi sellainen: www.daddyspeziale.com/fi/parisuhde/testissa-parempi-avioliitto-ryn-syysseminaari