Parisuhteen fotosynteesi

Elämän elinehto on yhteyttäminen. Ilman sitä ei olisi elämää eikä kasvua. Tätä tapahtumaa luomakunnassa kutsutaan fotosynteesiksi. Tässä prosessissa auringonvalon, veden ja hiilidioksidin avulla yhteis(yhteys)vaikutuksena syntyy sokeria ja happea. Jos valon tai veden saanti häiriytyy, kasvu hidastuu ja pahimmassa tapauksessa kasvi kuolee.

Yhteys ja yhteyttäminen näyttävät toimivan myös ihmisten elämässä, parisuhteessa. Ihmisen elämä jo itsessään syntyy kahden ihmisen yhteydestä, kohtaamisesta, yhteisvaikutuksena. Ihmisen kasvatusta ja mieltä tutkineet asiantuntijat myös väittävät, että lapsi synnyttyään alkaa tekemään yhteydenottoyrityksiä ympäristönsä kanssa. Ja jos yhteyttä toisiin ihmisiin (äiti, isä, läheiset) ei synny, lapsi pahimmassa tapauksessa kuolee.

Näyttää sille, että parisuhteessakaan tätä elintärkeää, luonnollista, alkuperäistä tarvetta yhteyteen ei voida ohittaa.

Yhteyttämisen, yhteyden, vaje tuntuu oireilevan ja ilmenevän muun muassa seuraavissa asioissa. Kumppanit tekevät määrällisesti paljon omia asioitaan. Aika ja energia kumppaneilla menee esimerkiksi töissä ja/tai opiskeluissa. Ohessa pidetään luonnollisesti lapsista huolta – kouluun, kuskaus harrastuksiin. Samalla saatetaan rakentaa vielä taloa. Parisuhteen yhteinen aika kuulostaa olevan vähäistä. Samaan oireiluun pariskunnat usein mainitsevat, että on riitoja, suhteen väliin on tullut etäisyyttä, tuntuu kuin oltaisiin kämppiksiä.

Mikä olisi parisuhteen yhteyttämistä, vettä ja valoa? Kaikki se, mikä on ja tuo yhteyttä: pienet asiat, isot asiat, konkreettiset asiat ja mielessä olevat. Puhuminen, kysyminen, vastaaminen, osallistuminen, avautuminen, ei itseensä käpertyminen, yhteinen ajanvietto, yhdessä tekeminen, kunnioittava kosketus, 6 sekunnin halaus, hieronta, jalkojen rasvaus, toisen mielessä pitäminen päivän aikaan, tekstiviestit, kukkien ostaminen, uistimen ostaminen jne. Se on kuin laittaisi rahaa pankkiin, parisuhdepankkiin, kun yhteyttä, yhdessäoloa (yhteyttämistä), toteutetaan. Määrä on merkittävämpi kuin laatu.

Tämä tärkeää asiaa voidaan myös seurata leikkimielisesti tai vakavastikin ”parisuhteen yhteyttämisen seurantakortilla”. Eli pysähdytään kartoittamaan ne tapahtumat ja hetket, mitkä ovat olleet yhteistä, yhteyttämisaikaa. Tarkastukset voivat olla kuukausittaisia tai vuosittaisia kontrolleja J.

Värikästä ja rikasta syksyä, myös parisuhteessa!

Tuomo Kinnunen, perheneuvoja Oulu (psykoterapeutti, työnohjaaja, pappi)