Parisuhdetta kannattaa hoitaa hyvin

Kymmenen vuotta sitten hurahdin parisuhteen hoitamiseen ensimmäisellä avioliittoleirillämme. Siitä alkoi pitkä ja antoisa tie. Takana on nyt kymmeniä parisuhdetapahtumia, pariterapiakäyntejä, satoja kirjoitettuja tekstejä parisuhteen hoitamisesta, vapaaehtoistöitä ja pian valmistuvat parisuhdeohjaajaopinnot. Summailen, mitä kuluneet vuodet ovat parisuhteen hoitamisesta opettaneet.

Parisuhteeseen astellaan aina mutkaisia ja pitkiä polkuja pitkin. Mennyt on läsnä niin tavassamme osoittaa rakkautta ja riidellä kuin peloissamme ja toiveissamme. Parisuhteesssa haluamme tulla rakastetuksi omana itsenämme. Kaipaamme paranemista haavoistamme ja tunnetta, että olen varmasti tärkeä puolisolleni.

Kun parisuhde kehittyy, tulevat molempien puolisoiden tarpeet ja tunteet vahvasti keskiöön. Voidaksemme hyvin yhdessä toivomme tarpeiden täyttyvän parisuhteessa. Usein syntyy kuitenkin tyytymättömyyttä, sillä harva meistä on oppinut tunnistamaan ja sanoittamaan omia tarpeitaan. Monesti myös myönteisten tai kielteisten tai kaikkien tunteiden käsitteleminen ja kertominen on vaikeaa. Kaipaamme tulla rakastetuksi omana itsenämme, mutta tarvitsemme työkaluja yhteyden rakentamiseen ja sen pohtimiseen, millainen oikeastaan olen ja mitä tarvitsen. 

Jotta voimme lähentyä ja kasvaa onnelliseen parisuhteeseen, on tärkeää opetella kuuntelemista kyseenalaistamatta ja kertomista syvimmistäkin mielenliikkeistämme. Tähän tarvitsee lähes jokainen harjoitusta. Emme voi olla läheisiä, ellemme uskalla ojentautua ja päästää lähelle. Läheisyyttä ei ole ilman tunteita ja tunteet tarvitsevat ilmaisukanavia. Teot, sanat, kosketus ja katse ovat keinoja tuoda tunteemme toinen toisillemme näkyviin.

Hylkäämisen ja kelpaamattomuuden pelko on useimmissa meissä syvällä. Jo pienikin vihje hylkäämisestä voi saada pelon heräämään ja pelko laatoittaa tietä etääntymiseen. Luottamus ja varmuus siitä, että toinen on sitoutunut suhteeseen on parisuhteen kulmakivi. Lapsen oppiminen heikentyy, jos hänellä on turvaton olo. Samoin on kehityksen laita parisuhteessa. Tunne, että olen turvassa, antaa kasvurauhan ja -varmuuden parisuhteeseen. 

Olen vankka parisuhteen hoitamisen puolestapuhuja. Parisuhde on usein arvoissamme tärkein ihmissuhde, mutta aina se ei näy ajankäytössä ja vaivannäössä. Kannustan lukemaan parisuhteen hoitamisesta ja lähtemään ennaltaehkäisevästi, jo ennen suuria kriisejä parisuhdetapahtumiin, parisuhdeneuvontaan ja itsetuntemusta vahvistaville kursseille. Parisuhdetaitoja voi opetella ja harjoittelemalla saa opit käytäntöön. 

Kriisit ovat normaaleja parisuhteessa ja kriisin tullen avun pariin kannattaa hakeutua heti ja avoimin mielin. Olemme käyneet eron partaalla ja se oli yksi merkittävimmistä oppimiskokemuksista elämässäni. Kriisi toi pintaan toimimattomat mallit parisuhteessamme ja terapian avulla saimme yhteyden luotua välillemme uudelta, toimivammalta pohjalta. Se oli jokaisen euron arvoista ja kantaa hedelmää edelleen päivittäin arjessamme.

Rakastan puolisoani ja rakastan olla parisuhteessa. Suuri osa ihmisenä kasvustani on parisuhteen ja toki myös lastemme ansiota. Tie on ollut usein kivikkoinen, mutta parisuhteen eteen nähty vaiva ja tehty työ on tuonut valtavasti onnea ja iloa elämääni. Olen täysin vakuuttunut, että parisuhdetta kannattaa hoitaa hyvin. 

Tiia Brockman, onnellinen vaimo vuodesta 2008 alkaen, parisuhdeohjaajaopiskelija ja parisuhdeharrastaja