Parisuhde on tässä ja nyt!

Missä mielemme askartelee, kun herään kumppanini vierestä? Millaisia pilviä kerryttelen pääni yläpuolelle kun olemme kävelyllä? Olemmeko läsnä siinä hetkessä, missä elämme? Ymmärränkö elää edes vartin sitä kyseistä hetkeä, ennen kuin annan ajatukseni valua menneeseen tai tulevaan.

Läsnäolon taito on yhä arvokkaampi ominaisuus hektisessä elämänrytmissä. Olla läsnä- tuntea, haistaa, kokea, maistaa, nähdä ja kuulla. Läsnäolo on sitä, että olemme aisteillamme paikalla, emme menneessä tai tulevaisuudessa. Kun kykenemme olemaan läsnä kumppanin kanssa, koemme henkistä yhteyttä. Se on vahva perusta ja lisää luottamusta.

Läsnäolontaitoa voi opetella. On muistettava valvomisen tärkeys ajatustemme kanssa. Opetellaan pysäyttämään ja sulkemaan ympäriltä aktiviteetit. Se tarkoittaa sitä, että uskallamme olla itsemme kanssa välillä ilman älylaitteita. Olla vaan ja aukaista aistit. Monelle älylaite on väline siihen, ettei tarvitse olla läsnä. Läsnäolo vaatii tunteiden kohtaamista ja se ei aina ole helppoa. Älylaite on helppo keino paeta tunteita, kuten väsymystä, syyllisyyttä, kiukkua. Paljon reilumpaa on kohdata tunteet ja kertoa omat toiveet ja tarpeet ääneen, jolloin niihin voidaan vastata tai niistä voidaan neuvotella.

Huomaammeko kaiken sen hyvän mikä on ympärillämme? Muistammeko puhua ääneen kaikesta siitä kauniista ja arvokkaasta mitä meillä jo on. Moni kertoo tiedostavansa myönteiset asiat suhteessaan, mutta unohtaa kertoa niistä kumppanille ääneen. Kuulostaa siltä, että moni merkittävä asia on ihmisille itsestään selvää. Ei mikään ole itsestään selvää. Kaikki on lahjaa, olemme saaneet puolison, perheen, ystävät, terveyden. Usein menetyksen jälkeen ihmiset huokaavat sen perään. Törmään siihen, että itsestäänselvyyksistä ei tule puhuttua ääneen kodeissa. Ikään kuin se olisi jotenkin noloa sanottaa ääneen itsestäänselvyyksiä, joista on kiitollinen toiselle.

Elämä on arkea ja arki voi olla timanttisia hetkiä täynnä. Timanttia on koti, maukas ruoka, puolison hehkeys/komeus, kunnioittava käytös, kaupassa käynti, lasten vaatteiden huoltaminen, auton korjaus. Jos kumppaniltamme saamme päivässä viisi myönteistä palautetta, kestämme pari moitettakin.

Tuleeko pysähdyttyä arjessa miettimään sitä, mihin olen tyytyväinen nyt? Mikä meillä on suhteessa hyvin? Vai keskitymmekö enemmän siihen mikä on vialla ja puuttuu tai ärsyttää? Myönteiset asiat antavat voimaa tehdä korjausliikettä haasteisiin.

Johanna Siira

Pari ja perhepsykoterapeutti

Oulun perheasiain neuvottelukeskus