Mistä norsunkorvia voi ostaa?

Kohtaan päivittäin ihmisiä. Useimmat kokevat etteivät tule lähisuhteissa kuulluksi. Se on monen ongelman syntyjuuri. On arvokasta tarvittaessa pysähtyä kuulostelemaan omaa oloa suhteessa muihin. On palkitsevaa yhdessä löytää keinoja myönteisempään vuorovaikutukseen.

Mistä se hyvä parisuhde on tehty? Samassa kysyjä vastasi siihen itse piirtämällä ilmaan isot soikiot. Hän kertoi niiden olevan norsunkorvat. Kuinka isot korvat tarvitaankaan, että niillä malttaisi kuunnella. Kuulluksi tulo parisuhteessa on yksi ydinjutuista. Perustarpeemme on tulla nähdyksi ja kuulluksi ihmissuhteissa. Haluamme kokea olevamme tärkeitä, rakkaita ja arvokkaita omana itsenämme.

On arvokas taitolaji osata kuunnella ja olla läsnä. Ilmeisesti korvan koolla ja tahdolla kuunnella on paljon merkitystä. Vaatii itsekuria kyetä pitämään omat ajatukset ja sanat kurissa. Aito kuuntelu vaatii keskittymistä toiseen, ei omiin ajatuksiin. Yhtä aikaa ei voi puhua ja kuunnella. Samaan aikaan ei ole mahdollista kuunnella ja tulkita kuulemaansa.

Mietin usein, että yksi risteys kerrallaan riittää. Tämä tarkoittaa sitä, että ollaan ensin kuuntelu risteyksessä ja sitten ehkä vastaamisristeyksessä. Miten palkitsevaa onkaan voida hellittää tahtia ja kasvattaa korvat kuuntelemaan. Miten armollista onkaan saada kokea, että jollakin on aidot korvat juuri minuun päin suunnattu. Läsnäoloa on kyky olla juuri siinä risteyksessä jossa nyt olet.

Johanna Siira, perheneuvoja, Oulu