”Graham rule” parisuhteessa

Silmiini osui vanha juttu Billy Grahamin ohjeista, joilla hän suojeli avioliittoja uskottomuudelta kampanjoissaan ja työyhteisössä: ” Älä koskaan vietä tarpeettomasti kahdenkeskistä aikaa vastakkaisen sukupuolen seurassa, joka ei ole puolisosi”. Tämä kulkee nimellä Graham rule.

Sääntö tekee miesten ja naisten ystävyyssuhteet lähes mahdottomiksi. Ehkä viestittää nykyisin myös tahtomattaan, että naiset ovat vaarallisia.Monet vastakkaisen sukupuolen tarjoamat kaveruus ,terapia ja työsuhteet jäävät paitsioon.

Rajauksen takana on kuitenkin terve varovaisuus ja syvä huoli uskottomuudesta. Samoin synnistä voimakkaana turmiovaltavana. Hän oli nähnyt monien kollegoiden liittojen päätyvän pettämiseen ja seurakuntien rikkoutuvan. On sanottu, että Grahamin sääntö on kuin turvavyö autossa, joka voi suojella meidät vaaratilanteessa.

Miten voisimme muutoin turvata miesten ja naisten välisiä ystävyysuhteita ja välttää mokia? Osammeko harjoittaa tervettä itsekontrollia, itsetuntoa, läpinäkyvyyttä ja pitää rajoja?Parit tarvitsevat terveitä ystävyyssuhteita , jotka ovat turvallisia, kunnioittavia ja toista arvostavia.

Olemme sinisilmäisiä jos ajattelemme, että parit jotka päätyvät pettämiseen tekevät sen aina tietäen ja tahallisesti. Useimmin se alkaa hoitamattoman parisuhteen ongelmista. Lähipiiristä tarjoutuu helppo ratkaisu työläältä tuntuvaan parisuhteeseen. Ihailun ja huomion antaminen ahdistuneelle toimii kuin väärä raha. Ihailtu on koukussa ennen kuin huomaakaan.

Uskottomuuksien taustalla on usein suhteen pehmeät rajat tai rajattomuus. Kestävä parisuhde tarvitsee sekä puolisoiden henkilökohtaiset sisäiset rajat että käyttäytymisen ulkoiset rajat. Kaikki mikä tuntuu hyvältä ei voi olla sallittua. Omien ja yhteisten rajojen rakentaminen ja ylläpito vaativat jatkuvaa päivittämistä.

Pornon normalisoitumisen myötä seksuaalisten riippuvuuksien epäterveet tavat näkyvät miesten ja naisten seksuaali –ja sukupuolielämässä. Seksiriipuvaisen pitäisi etsiä apua . Uskottomuus ja seksiriippuvuus saattavat kulkea käsikädessä.

Tish Harrison Warren ja puolisonsa Jonathan Warren ovat Yhdysvalloissa toimivia pastoreita. He ovat kirjoittaneet auki omat pelisääntönsä, joiden tarkoituksena ei ole vain suojella uskottomuudelta ja ylläpitää rajoja vaan vahvistaa parisuhteen luottamusta avioliitossa. Poimin niistä meille mielenkiintoisimmat.

 • Olemme tarkkoja , että pysymme ​​lähellä toisiamme ja puhumme paljon. Jaamme kokemuksia miten meillä menee ja mitä tapahtuu sydämissämme.
 • Meillä ei ole salaisuuksia. Piste.
 • Tiedän kaikki puolisoni salasanat. Yksityisyys on yliarvostettua!
 • Harvoin vietämme aikaa vain vastakkaisen sukupuolen ystävien kanssa yöaikaan. Harvoin tarvitsemme kaverin apua hotelli huoneessa keskellä yötä.
 • Meillä on hyviä mies- ja naisystäviä, mutta puoliso on läheisin.
 • Emme kerro toisen sukupuolen ystävällemme sellaista mitä emme voisi kerta myös puolisollemme.
 • Puolisoni on kartalla siitä milloin vietän aikaa vain mies tai naisporukoissa. Tarkistamme jälkikäteen miten meni.
 • Viettäessäni aikaa vastakkaisen sukupuolen ystävän kanssa ulkona, myös puolisollani on halutessaan lupa tulla mukaan. Tuleeko hän mukaan on toinen kysymys: 90% hän ei tule!
 • Jos olemme ihastuneet toiseen , niin kerromme sen puolisollemme. Usein jo asian kertominen rikkoo rakastumisen lumouksen. Voimme myös omalla käyttäytymisellämme karsia ihastumisia.
 • Emme hauku puolisoamme keskustellessamme vastakkaisen suokupuolen ystävän kanssa.
 • Pyrimme seuraamaan lähipiirimme ihmisten hyvinvointia. Jos näemme holtitonta käyttäytymistä, niin asetamme selkeämmät ja tiukemmat rajat.
 • Vastakkaisen sukupuolen ystävän kanssa emme keskustele seksielämästämme.
 • Rukoilemme avioliittoomme puolesta. Jos kuulemme, että ystävämme ovat eroamassa niin rukoilemme heidän puolestaan. Olemme mukana myös ryhmässä jossa voimme sielunhoidollisesti rukoilla.
 • Joskus syntyy tilanteita jolloin pelisäännössä pitää joustaa. Puhumme niistä avoimesti ja pyydämme puolisoltamme luvan.

 

Warrenin pariskunnan periaatteet ovat haastavia. Ne vaativat parilta vuorovaikutusta ja keskustelua. Takaavatko nämäkään vuorenvarman suojan uskottomuutta vastaan? Sopisivatko nämä sinun parisuhteeseesi ? Vieläkö Billy Grahamin-säännöllä on käyttö nykyaikana? Mitä mieltä olette? Laatikaa yhdessä omat ja paremmat pelisäännöt , jotka sopivat teille.

 

Ilkka Kurjenmäki

johtava perheneuvoja